Le rayon vert

Gustave Van Huynegemstraat, 30-32
1090 Brussels

Facebook

Het project

Het Noord-Westen van Brussel is een dynamische streek. De culturele en associatieve activiteiten zijn veelvoudig maar de ruimten waar deze activiteiten kunnen plaats vinden zijn er schaars. Daarom heeft het ons gepast geleken om er een ruimte van cultuur van ontmoeting, van plezier in te richten.

De VZW, bestaande uit 10 leden, heeft als doel:

- de promotie van de cultuur onder al haar vormen met name muziek en dans, theater, bioscoop, beeldende kunsten, gastronomie, enz;
- de permanente vorming, de voortgezette opleiding, en de levering van diensten aan deze activiteiten verbonden, zoals het beschikbaar stellen van zalen en materiaal;
- de bevordering van plaatselijke sociale banden tussen de inwoners van de wijk, met name door de band tussen de generaties te aan te moedigen.

De naam

Bij helder weer, bij het eerste licht of bij de laatste momenten van de zonsondergang, wordt de horizon soms door een zeer sterk groen licht doorkruisd. Dit verschijnsel wordt "de groene straal" genoemd. Men kan het soms waarnemen in een hemel zonder mist, aan zee, in de bergen of de woestijnen.

Dit licht bevindt zich op de plaats waar de boven kant van de zonneschijf de horizon raakt. Door refraktie, ontbindt de lucht het licht zoals bij een prisma. Wanneer de boven kant van de zon de horizon net doorkruist, is een groene strip zichtbaar. Klikt hier om een benaderende illustratie van het verschijnsel te bekijken.

Hoe meer men zich van de evenaar verwijdert, hoe langer duurt de zonsondergang en dus ook de groene straal. In Noorwegen, kan hij tot 14 minuten duren in de volle hart van de zomer, 7 minuten bij zonsondergang en 7 minuten bij de daarop volgende zonsopgang.

Aangezien verschillende atmosferische voorwaarden moeten samen vallen, is het optreden van het verschijnsel echter zeer zeldzaam, zodanig dat de wetenschappers lang hebben geloofd dat het een legende was. Dit is niet het geval: het optreden is waarneembaar en wel degelijk verklaarbaar.

Maar aangezien men veel geluk moet hebben om het te kunnen aanschouwen, "die de groene straal" heeft gezien, zegt men, zal "gelukkig zijn voor de dag of het leven"!

"De groene straal" is de titel van een van de beroemdste romans van Jules Verne, een prachtige Schotse romance tussen een meisje van goede grillige familie en een jonge moedige en sentimentele schilder. Het is eveneens de titel van een tedere en subtiele film van Eric Rohmer, de geschiedenis van een jong meisje zonder doel tijdens haar vakantie, die uiteindelijk een verliefde ontmoeting in Biarritz doet, en waarvan de obsessie is deze beroemde... groene straal te ontdekken!